Satsa på detaljerna!

Visst skulle det vara underbart att äta gourmetmat dagarna i ända? Avsluta middagen med en petit four och en café crema? Visst, men det skulle också bli tröttsamt i längden. Se på stjärnkockarna, de återvänder gång på gång till husmanskosten och vardagsmaten helt enkelt för att den är klassisk och oftast är i säsong.

Såhär års får vi lita till rotsakerna, här nedan finns ett enkelt recept på potatissoppa som jag piffat upp med roliga detaljer - några för barnen och några för mig.

3-4 portioner
6 potatisar
2 morötter
1 gul lök
0,5 dl rismjölk med kalcium
1 buljongtärning med kyckling
0,5 dl vatten

Kryddor
salt, peppar
vitlök
gräslök, rosmarin och mejram, en aning salvia

Skala och skär rotsakerna i mindre bitar. Värm löken i smör i en kastrull, lägg till morötterna och sedan potatisen. Vitsen med att värma i smör först, är att ta fram smaken. Fett och socker är utmärkta smakförstärkare och kan vara skillnaden mellan en medioker och en riktigt god maträtt.

Häll över vatten, lägg i buljontärningen och koka upp. När allt är mjukt och ärtbart, häll över en skvätt valfri mjölk. Jag testade rismjölk som är en aning söt utan tillsatt socker.

Kör lite med en mixerstav och låt det finnas kvar småbitar.

Rosta en brödskiva och skär i stavar. Lägg i tallriken eller brevid för barnen. Då kan de doppa brödet eller äta det som det är.



För vuxna rekommenderas knaperstekt bacon eller, som idag, rökta musslor. En burk räcker till en hel familj och matlåda. Inte illa och lyxigt dessutom!



Bon apetit!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0