Seger över snabbmaten

Härom dagen hade jag en ljus idé om vad vi skulle äta till lunch - jag köpte färdiglagad pyttipanna och tänkte att detta är enkelt och gott att både laga och äta.

Gissa vad?

Barnen avskydde det! Yippeee!

Nu dansar jag segerdans för att de inte tycker om industriellt producerad mat, även om den innehåller glutamat och annat som barn tydligen ska tycka om.

Allt jag kämpat för - att ge barnen en uppfattning om vad god mat är, att ge hela familjen nyttig och vacker mat och att alla ska vara glada och mätta med så lite tillsatser som möjligt - var i ett slag vunnet.

Tro nu inte att mina barn kräver sjötunga Walevska till middag. De konstrar med mat som alla andra barn, men att de mest konstrar med färdiglagat gör mig glad ända in i själen!

Hurra för hemlagat!

Satsa på detaljerna!

Visst skulle det vara underbart att äta gourmetmat dagarna i ända? Avsluta middagen med en petit four och en café crema? Visst, men det skulle också bli tröttsamt i längden. Se på stjärnkockarna, de återvänder gång på gång till husmanskosten och vardagsmaten helt enkelt för att den är klassisk och oftast är i säsong.

Såhär års får vi lita till rotsakerna, här nedan finns ett enkelt recept på potatissoppa som jag piffat upp med roliga detaljer - några för barnen och några för mig.

3-4 portioner
6 potatisar
2 morötter
1 gul lök
0,5 dl rismjölk med kalcium
1 buljongtärning med kyckling
0,5 dl vatten

Kryddor
salt, peppar
vitlök
gräslök, rosmarin och mejram, en aning salvia

Skala och skär rotsakerna i mindre bitar. Värm löken i smör i en kastrull, lägg till morötterna och sedan potatisen. Vitsen med att värma i smör först, är att ta fram smaken. Fett och socker är utmärkta smakförstärkare och kan vara skillnaden mellan en medioker och en riktigt god maträtt.

Häll över vatten, lägg i buljontärningen och koka upp. När allt är mjukt och ärtbart, häll över en skvätt valfri mjölk. Jag testade rismjölk som är en aning söt utan tillsatt socker.

Kör lite med en mixerstav och låt det finnas kvar småbitar.

Rosta en brödskiva och skär i stavar. Lägg i tallriken eller brevid för barnen. Då kan de doppa brödet eller äta det som det är.För vuxna rekommenderas knaperstekt bacon eller, som idag, rökta musslor. En burk räcker till en hel familj och matlåda. Inte illa och lyxigt dessutom!Bon apetit!

 


RSS 2.0