Kyckling med kassler och gyllenris

Rötmånaden är just över, men vi köper fortfarande fryst kyckling för säkerhets skull. Svensk förstås. Den här rätten kom till för att få sonen att äta grönsaker och ge dottern näring som är mjuk att tugga (idag kom tänderna!).

3-4 portioner
800 g kycklingbröst, skivad
100 g kassler i småbitar
100 g färska sockerärtor i lösvikt
0,5 purjolök, skivad
1 gul paprika
Trocomare örtsalt
vitpeppar
vitlök
basilika, färsk eller torkad
1 liten spansk citron
0,5 dl vatten
1 tsk Maizena

1,5 dl avorioris
0,5 dl rött råris
gurkmeja
0,5 buljontärning

Börja med att koka riset. Eftersom avorioris suger åt sig mycket vätska, hade jag i lite extra vatten. Totalt 5 dl vatten till 2 dl ris. Kokas i ca 40 minuter, men sköter sig själv.

Skiva kycklingen och stek i olivolja med vitlök, örtsalt och peppar. Hacka grönsakerna. Vill du att barnen ska äta, hacka sockerärtorna fint och de andra grönsakerna i lite större bitar. Lägg i kasslern, purjolöken och sockerärtorna.

Rör ut Maizenan i kallt vatten och häll i stekpannan. Låt puttra en stund innan du lägger i paprikan på slutet, den kan behöva ha lite tuggmotstånd. Häll saften av citronen över grytan och sjud lite till.

Sältan från kasslern och sötman från paprikan gifter sig fint med citronen och skapar en god helhet.

Kan varieras med chili och ingefära om man vill det, men var rädd om känsliga magar! It's a jungle out there.


Fingermat för fredagsmys med små fingar

Vår lilla tjej är nu 15 månader och kan vara med lite mer på kvällarna. Därför anpassade jag maten efter henne ikväll och gjorde den plockvänlig för knubbiga fingrar som ännu inte klarar en gaffel så bra.

2-3 personer
100 - 150 gram kassler
4 potatisar, skalade och skurna i smala stänger
en liten bit rotselleri
1 morot
en liten palsternacka
en knytnäve frusna ärtor
örtsalt
salvia
basilika



Skär alla rotsaker och kasslern i smala stänger så att de snabbt blir mjuka och är lätta att greppa med knubbiga små fingrar. Stek i smör och kryddor tills kasslern fått färg och rotsakerna har blivit mjuka, men var försiktig med saltet eftersom det finns en hel del i kasslern.

Precis innan rotsakerna är klara, lägger du de frusna ärtorna direkt i pannan samtidigt med lite mer smör eller olivolja, sen är det bara att servera!

Får ni oväntat besök, kan ni rosta ett mörkt bröd och skära i smala strimlor, så räcker det till fler, både nära och kära.

När du får oväntat besök...

- Hej, är ni hemma för besök ikväll?

Ja, vad svarar man på det? Igår kväll fick vi oväntat besök av en kär vän och vi svängde ihop lite kvällsfika i all hast. Det skulle bli en lång kväll med mycket prat och eftersom det blir sent, vill vi inte servera något som är för tungt. Dessutom vill man ju hålla sig vaken.

Bra att ha hemma
Ett riktigt gott knäckebröd, i det här fallet Skrädknäcke från Pyramidbagaren. Gjort på havre och inga tillsatser, passar alla. Vi råkade ha ett till knäckebröd på havre, så det åkte också fram.

Tapenade - gjort på oliver och sardeller, lagom salt och håller för evigt i kylen
Hummus - färsk från vår lokala deli, har jag alltid på mackan, då får man både protein och kolhydrater
Mandelsmör - hemmagjort experiment som blev riktigt gott

Recept på mandelsmör
En påse sötmandel
olivolja
salt
salvia

Blötlägg mandeln i ett dygn (sköter sig själv, kom bara ihåg att byta vatten var tionde timma eller när det ser ofräscht ut). Mixa mandeln med vatten, olivolja och lite salt tills du får en smörig konsistens. Voilà, klart!

OBS! Mandelsmör kan vara lite hårdsmält, prova att byta ut mandel mot cashewnötter eller valnöt - eller varför inte en blandning av flera nötter?


RSS 2.0