Laga mat med Kalle & Hobbe

Min mat ska helst vara fri från tillsatser - några får vi nog leva med, men jag hoppas de blir färre och färre - innehålla sparsamt med gluten, mjölkprodukter och socker. Det naturliga går alltid före det konstgjorda, ett exempel på det är att jag köper en marmelad istället för sylt och den innehåller mest socker av alla produkter på den hyllan. MEN den innehåller inte en enda tillsats!

Kalle & Hobbe kommer in mer i attityden till mat och matlagning, man måste... Nä, jag vill vara driven av lust och inte av onödigt krångel. De gånger jag förenklar ett recept smakar det lika gott, så varför krångla? Jag kan bli riktigt sur om jag skummar ett recept och tycker mig ha greppat konceptet. När jag sedan börjar laga och längst ner upptäcker något som skulle gjorts annorlunda än jag gjort det för att det ska bli en extra fin knorr på det hela, då blir jag riktigt sur och det finns ingen som kan vara så suuuur som jag i de lägena. Usch!

Därför gör jag som Kalle. Jag blandar allt jag tycker om och kokar eller steker alltsammans en stund eller tills det blir klart och doftar gott!

När jag tänker efter, spökar även Nigella i vårt kök eftersom jag tycks ha samma sensuella förhållningssätt till mat som hon har. När jag gör gröt, öser jag upp en knytnäve havregryn i kastrullen och älskar känslan av grynen mot min handflata. Dessutom är det gött att veta att det blir en lagom portion bara genom att min knytnäve är lagom stor för mig. Om sonen tog sin näve full av gryn, skulle det vara en lagom portion för honom. Poetiskt...

Frittata - lyxig, enkel vardagsrätt

Det här med frittata låter ju knepigt, eller hur? Utländskt är det också, man kan ju bli gråhårig för mindre, men det här är en klart underskattad rätt som är enkel att laga.

4 portioner
10-12 ägg
0,5 dl mjölk eller Oatly
ca 1 dl riven, smakrik ost
lite peppar
örtkrydda

Sätt ugnen på 175 grader och smörj ugnsformen. Vispa äggen med kryddor och riven ost. Lägg sedan till fyllningen som igår bestod av röd paprika i små bitar, cocktailtomater och stekt bacon. Kryddat med timjan, basilika och vitlök.

Variationer
Svensk - västerbottenost med spenat och färska örter, gärna med kräftstjärtar eller valfri fisk.
Italiensk - parmesan och pesto med soltorkade tomater och citronsaft istället för en del av mjölken. Italiensk korv i tunna skivor är också en variant.
Fransk - vräk på med ost! Krydda med muskot, vitlök och saffran.

Grädda i cirka 30 minuter tills frittatan (eller ugnsomelleten) fått en gyllene färg. Servera med sallad och grovt bröd.


Bra soppbas för klara soppor

Soppor är något jag inte kan leva utan på vintern, det finns inget som värmer så gott som en rykande varm soppa en kall dag då kylan kan gå genom märg och ben. Här är en bra soppbas som kan varieras i det oändliga. Dessutom är det en bra inkörsport för kräsna barn (att säga att äldste sonen är petig med maten, är som att säga att Lili & Sussie är ute). Har man samma soppbas och varierar eller byter ut någon eller några ingredienser, tystnar pipet vid bordet snart. Första gången han provade den här soppan sa han "Mums!" - och det händer inte i första taget.

4 portioner
1-1,5 liter vatten
1 tsk misobuljong på brunt ris (finns på hälsokosten, min är från Clearspring)
5-6 fasta potatisar
1 stor morot eller 2 mindre
0,5 purjolök
1 lagerblad
peppar
ev salt

Skala rotsakerna och dela potatisen i mindre bitar samt slanta moroten. Häll på vatten och de andra ingredienserna. Prova först att inte salta för att vänja dig vid matens naturliga smak. Om du ändå vill ha salt, ta lite i taget tills du bara anar sältan - eller tillsätt någon salt ingrediens.

Det här blir en klassisk, klar soppa som du dessutom kan göra buljong av. Då tillsätter du mer vatten och mer misobujlong, äter upp de fasta ingredienserna och låter soppan puttra på låg värme lite till. Buljongen kan du antingen dricka eller använda i annan matlagning. Den går alldeles utmärkt att frysa in och sparar enormt med tid nästa gång du behöver en riktigt god buljong.

Variationer
Stekt falukorv i bitar
Grytbitar med pepparrot
Fisk eller skaldjur med vitlök och säsongens grönsaker. Testa med blåmusslor till exempel.
Kött med strimlad grönkål, vitkål, broccoli eller kålrabbi
Fler grönsaker såsom svartrot, sparris, palsternacka, ärtor eller andra baljväxter efter säsong. Kom bara ihåg att komplettera med protein i form av linser, bönor eller tofu! Glöm inte heller fettet, det behövs när det är vinter och undviker du bara socker, så sätter det sig inte runt midjan heller.

Min matresa, har inte alltid varit en "foodie"

När jag flyttade hemifrån kunde jag inte laga mat. Min mamma kunde heller inte laga mat, för hon fick inte komma in i mormors kök. Ja, ni förstår. Dåliga vanor har en tendens att sprida sig som ringa på vattnet.

Så jag började experimentera mig fram med pasta och sallader. Kött lyckades jag aldrig få till utan att det blev segt och torrt. Det gick väl sådär. Sen började jag äta som alla andra. En smörgås till frukost, stormhungrig före lunch, mera mackor och frukt. Stooor lunch, blodsocker som går upp och ned. Tröstmat, snabbmat och färdiglagat. Jag tyckte jag klarade mig bra.

Sen brände jag ut mig och åkte på kurs med en väninna. All mat tillagades av en makrobiotisk kock och det kändes ända ut i cellerna! Jag förstod att mat kan vara så mycket mer och började experimentera igen. Läste om mat. Bytte recept med andra. Recept som jag visserligen började ändra på när jag en gång lärt mig dem.

Sen slutade jag med recept helt och hållet, eller hade dem som bas för att sedan ändra dem efter mitt huvud och min smak - och sådär höll det på. Nu drömmer jag till och med om mat. Inatt till exempel, drömde jag om min favoritchoklad, men var så bekymrad för jag kunde inte komma på namnet. Jobbigt. Mardrömmar är lika verkliga när de handlar om mat som när de handlar om tre meter långa skinnhuvuden eller terrorister.


När jag väl kommit dit, träffade jag min man som blivit skolad i matlagning av en stjärnkock. Jag stämde träff med kocken från kursen och pratade om att hon borde ge ut sina recept i en kokbok. Dessutom hade jag ett problem med hälsan och hon sa åt mig att sluta med mjölkprodukter! På den tiden åt jag ost med smörgås och åt fil och yoghurt till mellanmål eller middag ibland när jag var lat.


Jag bestämde mig för att prova att hålla upp med mjölkprodukter i en  månad. Att sluta för resten av livet kändes oöverstigligt. Efter tre veckor var mitt problem borta och sen var det kört. Vi bytte ut vanligt salt mot havssalt och upptäckte att det fanns tillsatser i havssaltet. Vi bytte ut mjölk mot havre- och sojamjölk. Vi bytte ut raffinerat socker mot rårörsocker och vi började se upp med tillsatser. Ett år senare undrade vi varför vi inte fick influensan när den gick som värst.


När jag blev gravid med lilltjejen, undvek jag gluten och kände mig ännu piggare. Därför har vår matlagning blivit som den är och jag delar gärna med mig. Har du några recept, dela gärna med dig av dem här på bloggen!


Gratinerad kassler, söndagsmiddag för hela familjen

Den här rätten skapades idag, när jag annonserat att vi skulle ha gratinerad kassler. I vanliga fall, brukar ananas ingå av någon anledning. Det var jag INTE sugen på, därför kommer här något annat.

3-4 portioner
600 g kassler, skivas och delas i mindre bitar
1 lök, skivas
10-15 körsbärstomater, delas i halvor
smör att smörja formen med
ca en halv deciliter olivolja
rosé- och grönpeppar¨
curry
gurkmeja
oregano
riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj formen, lägg ner kassler, lök, olja och kryddor. Blanda. Strö över osten. 

När kasslern börjat få färg och löken börjat bli mjuk, lägg i tomathalvorna och blanda. Grädda i ca 25 minuter.

Koka 2 dl avorioris enligt anvisning på förpackningen, tillsammans med buljongtärning från Biofood och gurkmeja. Det gör det knubbiga riset gult och det lyser upp hela anrättningen.

Smaklig måltid!

PS. Herrarna i min familj poängsätter de rätter jag lagar på en skala 1-10 där 10 är delikat. Denna rätt fick 8,5 poäng. DS


Secretvoice skriver om mat

Som hemmafru går mycket av min tid åt att laga mat. Frukost, lunch, middag och mellanmål däremellan. Eftersom jag är intresserad av mat. Gärna mat utan tillsatser och sparsamt med gluten och mjölk. För att det ska bli enklare att skilja ut recepten från allt småprat på secretvoice.blogg.se skiljer jag ut pratet om mat här.

Välkomna!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0