Vardagslyxig vårrätt med lammkorv

Den här rätten skapades och avnjöts ikväll till familjens stora glädje. Den innehåller tillräckligt med energi för att räcka under vårens växlande väder, samtidigt som man anar vårens ankomst med de färska grönsakerna som ingår. Den är också färggrann, vilket ger en bra mix av vitaminer och andra näringsämnen som din kropp behöver.

3-4 portioner
300 g lammkorv
1 stor orange paprika
400 g färsk broccoli
150 g gula och röda körsbärstomater
peppar
basilikaolja
citron  

1 dl svart eller rött råris
1,5 dl avorioris
1 ekologisk buljongtärning  

Dennarätt tar 30 minuter att laga, bortsett från koktiden på råriset som sköter sig själv. Börja med att koka råriset med en buljongtärning. Efter halva tiden, lägg till avorioriset med rätt mängd vatten. Räkna med total koktid på 1 timma för att få den rätta, lite såsiga konsistensen.  

Slanta lammkorven med en sax och stek i smör eller olja. Koka broccolin, strimla paprikan och halvera tomaterna. När korven stekt en stund, lägg till den kokta broccolin och paprikan. Precis innan servering, lägg till körsbärstomaterna, basilikaolja och färskmalen peppar. Häll gärna några skvättar citron över.

Variationer
Om ni har små barn hemma, kan det vara svårt med råris. Ta bort det och ha bara avorioris (koktid 20 min) eller använd pasta, quinoa eller bulgur istället.

Denna rätt kan man även ha på en buffé, lägg då till vita småkorvar av god kvalitet och lägg upp rätten på ett stort fat tillsammans med riset. Riset är färgrikt och bildar ett vackert blickfång på serveringsbordet.

Ordning och reda i köket

Det är lätt hänt att det blir stökigt i köket på mer än ett sätt när man lagar mat. Därför kommer här några tips för att göra matlagningen enklare och med renare kök när du är färdig.

Oftast när man lagar mat, finns det dötid som du kan använda till att göra det där lilla extra som gör stor skillnad.

Börja med att plocka fram alla ingredienser och köksredskap du behöver. Ställ kastrullerna eller pannorna där de ska vara på spisen och ha slevar och annat lätt tillgängligt. Om du behöver röra om i maten är det en bra idé att lägga ett fat brevid spisen där du kan lägga slevar och andra kladdiga verktyg. Kom bara ihåg att allt som varit i kontakt med rått kött, fisk eller annat som kan innehålla bakterier ska hållas för sig!!!

Sedan sköljer, hackar och lägger ihop de råvaror som ska lagas tillsammans på samma ställe.

Medan maten puttrar eller steks, kan du ställa in alla förpackningar i skåpen igen. Torka av bänkytor och diskbänk. Ställ smutsiga kastruller eller fat i blöt. Duka, tänd några ljus och gör en sallad, alternativt lägg upp lite gott bröd i en korg.

Allting som du är klar med, ställer du undan eller diskar, så kan du äta i lugn och ro när maten är klar.

Smaklig måltid!

Tomatsoppa med pesto

Soppa är värme när det är kallt, näring och fräscha råvaror på våren och en kär vän på hösten. Den enda årstid vi nästan överger sopporna är på sommaren - men det finns ju kalla soppor... Den här rätten kan med fördel "glömmas bort" på spisen en stund, vilket är bra om er familj äter vid olika tider. Enda nackdelen med den här soppan är att det är alldeles för lite av den.

Det här är en av mina favoriter, enjoy!

2-3 portioner
1 burk hela skalade tomater (Kung Markatta)
1 låda körsbärstomater
1 grovriven morot
1 finhackad lök
3 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
5 dl Biofood grönsaksbuljong (5 dl vatten och en buljongtärning)
tomatpuré
färsk basilika
pesto
minimozzarella


Fräs lök, vitlök och morot i en halv deciliter olivolja i soppkastrullen. Häll i vin, buljong, tomater och tomatpuré. Jag brukar dela dem lite grann med sleven. De färska tomaterna halverar jag innan de åker i grytan. Låt puttra lite och lägg i lite färsk basilika och peppra.

Soppan är klar när morötterna är mjuka. Servera med droppar av pesto och minimozzarella. Idag blev det varma vitlöksbaguetter med smör till.

Vin
Systemet rekommenderade att köpa en liten tetra vitt vin om man bara ska laga mat med vinet. Vi ville gärna dricka samma vin till och då rekommenderades Nottage Hill Riesling 2008, som är lite fruktigt men torrt.

Variation
Byt ut moroten mot en skvätt koncentrerad äppeljuice. Äppeljuice är över huvud taget gott att ha i tomaträtter av olika slag för att dämpa tomaternas skarpa smak. Prova gärna i gazpacho till sommaren!


Veckans meny

Den här veckan är jag inspirerad av våren, men har också lagt in en del barnvänlig mat för att sonen ska äta som en häst efter sin träning - man gör vad man kan... :-)

Tomatsoppa på körsbärstomat med pesto
Småplock: oliver, vitlöksbröd och andra smårätter, mer kommer
Lasagne kryddad med oregano och kanel
Korvstroganoff med avorioris
Pannbiff av fisk med god sallad och potatisklyftor
Oreganokyckling, allas favorit och busenkel att göra!

Kantarellpaj med grönpeppar

Perfekt söndagsmiddag som serveras med sallad och kallskuret. Jag har utgått från torkad svamp, men om du har tillgång till färsk så desto bättre!

6 portioner
1,5 sats pajdeg (de flesta utgår från 4 portioner) - men byt ut vetemjölet mot fullkornsmjöl på dinkel och lägg till lite extra vatten så att det får en lagom konsistens. Låt vila i kylen ca 20 min.

1-2 dl torkade kantareller - om det är barn med vid middagsbordet, brukar jag mortla svampen i mindre bitar först så att de inte kan anmärka på de långa svampskaften. Våra tycker de är läskiga, kan tänka mig att de påminner om maskar.

1 gul lök, hackas fint
4 ägg
ca 5 dl havremjölk eller vanlig om du föredrar det
grönpeppar
3-4 vitlöksklyftor
färsk mejram
ev ost om du vill lägga till lite sälta, t ex västerbotten eller parmesan

Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut pajdegen i en form. Förgrädda i ugnen tills den får en gyllene färg.

Ta ca 50 gram smör i en stekpanna och stek den torkade svampen med vitlök. När den dragit åt sig smöret och vitlöken, kan du lägga till ca 0,5 - 1 glas vatten för att den ska suga åt sig vätska. En del föredrar att blötlägga svampen först, men jag vätskar upp den på det här sättet istället. Krydda med nymortlad grönpeppar.

Hacka löken fint och stek den mjuk i stekpannan, den behöver ingen färg utan behöver bara bli mjuk och få en mildare smak. Häll i svamp och lök i formen och klipp över färsk mejram.

Vispa upp ägg och mjölk. Häll över fyllningen i formen. Om du vill använda dig av ost, river du över den nu. Grädda i ugn tills äggblandningen har stannat (dvs stelnat) och fått en fin färg.

Variationer
- Öka på antalet färska örter, har du inte färska, använd torkade, men känn dig fram till hur mycket du behöver då. Till exempel rosmarin, timjan eller oregano.
- Är du lite äventyrlig, kan du lägga till en aning nymortlad, torkad lavendel.
- Blanda även i finskuret äpple, ett syrligt, fast äpple brukar passa bra.
- Älg- eller viltskav.

Veckans meny

Nu är det dags att veckohandla igen och just när man sätter sig ner och ska hitta på en ny, inspirerande och varierande veckomatsedel så är det som att få skrivkramp. Man sitter och blåstirrar på lappen med alla dagar på. Just den här veckan är vi bortbjudna en dag och ikväll ska jag äta grillad kyckling med en massa grönsaker - ingen tillagning eftersom jag kommer köpa kycklingen färdig. Mmmm.

Örtkyckling med ugnsbakade potatisklyftor
Kantarellpaj
Biff Rydberg
Lax och äggröra på rågbröd
Clamchowder

Det känns som en lyxig vecka, men kyckling har vi redan i frysen, kantarellerna har min fantastiska mamma plockat (ta åt dig nu!) och jag tänker inte göra Rydbergaren på oxfilé utan på något annat gott nötkött eller vilt om jag hittar det.

På tal om vilt, är vildsvinskött något jag kan rekommendera. De lever vilt, har inga fiender och måste därför jagas av och det smakar himmelskt, vad mer kan man önska?


Potatissoppa på 15 minuter blankt!

Här är en uppgradering på en vanlig potatissoppa. Gör man i ordning den innan man hämtar på dagis (eller på morgonen), behöver man bara sätta på spisen när man kommer hem och kan ägna sig åt ungarna eller bloggen. :-)

4 portioner
6-8 potatisar
1 morot
0,5 purjolök
1 buljongtärning från Biofood eller mison som jag skrivit om tidigare
dragon
basilika
liiite pepparblandning
salt efter smak, börja med lite och smaka av så att du inte vänjer smaklökarna vid ett saltintag som gör dig gammal i förtid
vatten så att det knappt täcker ingredienserna
låglaktos matlagningsgrädde

Skala rotfrukterna och skär i mindre bitar (tänk att de ska få plats på skeden du äter med). Skölj och hacka purjolöken. Vräk ner allt i en kastrull med kryddor och vatten. Täck med lock om du inte ska laga på en gång.
Koka upp och låt puttra så att det kokar ihop sig lite. Om du inte har för stark värme, behöver du knappt röra om i kastrullen medan det puttrar.

När det kokat ett tag, häll i matlagningsgrädden. Servera med ett rågbröd (helst utan vetemjöl i, om du kan hitta) och tänd ett ljus.

OBS! Låt inte maten stå över dagen under månaderna juni, juli, augusti och september!!!

Variationer
Gör en klar soppa med samma ingredienser, men lägg till röda linser och lite mer grönsaker, t ex sockerärt, palternacka, kålrot (kombineras gärna med något salt såsom rökta musslor på burk) eller broccoli. Välj gärna efter säsong i Europa om du inte kan hitta varierande grönt från Sverige.

Gör soppan som ovan, men ha också i syrligt äpple.

Lägg till rökta musslor på burk för en lyxigare soppa.


RSS 2.0