Kantarellpaj med grönpeppar

Perfekt söndagsmiddag som serveras med sallad och kallskuret. Jag har utgått från torkad svamp, men om du har tillgång till färsk så desto bättre!

6 portioner
1,5 sats pajdeg (de flesta utgår från 4 portioner) - men byt ut vetemjölet mot fullkornsmjöl på dinkel och lägg till lite extra vatten så att det får en lagom konsistens. Låt vila i kylen ca 20 min.

1-2 dl torkade kantareller - om det är barn med vid middagsbordet, brukar jag mortla svampen i mindre bitar först så att de inte kan anmärka på de långa svampskaften. Våra tycker de är läskiga, kan tänka mig att de påminner om maskar.

1 gul lök, hackas fint
4 ägg
ca 5 dl havremjölk eller vanlig om du föredrar det
grönpeppar
3-4 vitlöksklyftor
färsk mejram
ev ost om du vill lägga till lite sälta, t ex västerbotten eller parmesan

Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut pajdegen i en form. Förgrädda i ugnen tills den får en gyllene färg.

Ta ca 50 gram smör i en stekpanna och stek den torkade svampen med vitlök. När den dragit åt sig smöret och vitlöken, kan du lägga till ca 0,5 - 1 glas vatten för att den ska suga åt sig vätska. En del föredrar att blötlägga svampen först, men jag vätskar upp den på det här sättet istället. Krydda med nymortlad grönpeppar.

Hacka löken fint och stek den mjuk i stekpannan, den behöver ingen färg utan behöver bara bli mjuk och få en mildare smak. Häll i svamp och lök i formen och klipp över färsk mejram.

Vispa upp ägg och mjölk. Häll över fyllningen i formen. Om du vill använda dig av ost, river du över den nu. Grädda i ugn tills äggblandningen har stannat (dvs stelnat) och fått en fin färg.

Variationer
- Öka på antalet färska örter, har du inte färska, använd torkade, men känn dig fram till hur mycket du behöver då. Till exempel rosmarin, timjan eller oregano.
- Är du lite äventyrlig, kan du lägga till en aning nymortlad, torkad lavendel.
- Blanda även i finskuret äpple, ett syrligt, fast äpple brukar passa bra.
- Älg- eller viltskav.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0