Kall melonsoppa för varma dagar och heta nätter

När temperaturen utomhus stiger så att vi blir trötta eller måste svalka oss regelbundet, är det en bra idé att lära sig av matvanorna i varmare länder. En sådan vana, är att äta gaspacho som man gör i Spanien. Eftersom gaspacho är lite för starkt för barn, har jag gjort en variant på vattenmelon (inspirationen kommer från ett recept i DN som jag fick av en väninna). Dessutom superenkel att göra!

3-4 portioner
1,5 - 2 kg vattenmelon
2 stjälkar salladslök
1 grön paprika
1 tärning hönsbuljong
1 tärning grönsaksbuljong
2,5 dl vatten
saften från en citron
1 gnutta riven ingefära
lite vitpeppar
ev lite salt
olivolja med basilika (att rosta bröd i panna i)

Börja med att klyfta och rensa vattenmelonen från kärnor. Koka upp vattnet med buljongtärningarna och låt det sedan svalna. När buljongen är ca 45-50 grader, kan du lägga ner den finhackade paprikan i buljongen. Det gör den lite mjukare och lättare att äta för barnen.

Finhacka melonköttet eller kör den någon sekund i en matberedare, så att det blir lite soppigt. Låt gärna större bitar finnas kvar, det här är inte en slät soppa.

Finhacka löken och blanda alla ingredienser i en fin soppskål, som du sedan ställer in i kylen minst en timme. Täck skålen med platsfolie så att den inte tar smak eller smakar av sig på annat i kylen.

En vän till mig berättade att i hennes hemland, försöker man få med alla smaker när man lagar mat för att det blir godare då. Den här rätten har salt, sött, surt och beskt och borde passa även på hennes bord.

Njut med en skiva mörkt surdegsbröd, lättrostat i ugn eller stekpanna med olivoljan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0