Bra soppbas för klara soppor

Soppor är något jag inte kan leva utan på vintern, det finns inget som värmer så gott som en rykande varm soppa en kall dag då kylan kan gå genom märg och ben. Här är en bra soppbas som kan varieras i det oändliga. Dessutom är det en bra inkörsport för kräsna barn (att säga att äldste sonen är petig med maten, är som att säga att Lili & Sussie är ute). Har man samma soppbas och varierar eller byter ut någon eller några ingredienser, tystnar pipet vid bordet snart. Första gången han provade den här soppan sa han "Mums!" - och det händer inte i första taget.

4 portioner
1-1,5 liter vatten
1 tsk misobuljong på brunt ris (finns på hälsokosten, min är från Clearspring)
5-6 fasta potatisar
1 stor morot eller 2 mindre
0,5 purjolök
1 lagerblad
peppar
ev salt

Skala rotsakerna och dela potatisen i mindre bitar samt slanta moroten. Häll på vatten och de andra ingredienserna. Prova först att inte salta för att vänja dig vid matens naturliga smak. Om du ändå vill ha salt, ta lite i taget tills du bara anar sältan - eller tillsätt någon salt ingrediens.

Det här blir en klassisk, klar soppa som du dessutom kan göra buljong av. Då tillsätter du mer vatten och mer misobujlong, äter upp de fasta ingredienserna och låter soppan puttra på låg värme lite till. Buljongen kan du antingen dricka eller använda i annan matlagning. Den går alldeles utmärkt att frysa in och sparar enormt med tid nästa gång du behöver en riktigt god buljong.

Variationer
Stekt falukorv i bitar
Grytbitar med pepparrot
Fisk eller skaldjur med vitlök och säsongens grönsaker. Testa med blåmusslor till exempel.
Kött med strimlad grönkål, vitkål, broccoli eller kålrabbi
Fler grönsaker såsom svartrot, sparris, palsternacka, ärtor eller andra baljväxter efter säsong. Kom bara ihåg att komplettera med protein i form av linser, bönor eller tofu! Glöm inte heller fettet, det behövs när det är vinter och undviker du bara socker, så sätter det sig inte runt midjan heller.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0