Lyxig improvisationspizza

Fördelen med att vara matnörd, är att man oftast har många ingredienser hemma när månaden är lång och matkontot tömt. De enda ingredienserna jag köpt till denna pizza är en aubergine och ett paket jäst = ca 25 kronor. Allt annat hade vi hemma.

4 portioner, ungefär en ugnsplåt
1 pkt jäst, 25 gram
3 dl vatten
1 tsk salt
6 dl vetemjöl
1 dl bovetemjöl
1 msk olja

Topping

1 aubergine, tärnad

1 gul lök, hackad
3-5 vitlöksklyftor, pressade
1 pkt bacon
grön pesto
röd pesto
riven parmesanost
riven vanlig ost
smör till stekning, ca 50 gram
0,5 dl passerade ekologiska tomater

Fördela jästen i 37-gradigt vatten och salt. Känn gärna om temperaturen är rätt med armbågen, den går inte att lura. Häll i mjöl och olivolja och knåda till en deg. Lägg eventuellt till lite mjöl så att degen är klibbig men fast. Jäs i minst 45 minuter.

Stek aubergine och lök i rikligt med smör och vitlök. Börja med auberginen och löken tidigt, så att den får tid att bli genomstekt och att få dra åt sig kryddorna. Den sköter sig själv, så låt det ta ca 20-30 minuter på medelvärme. Krydda med salt, peppar och persillade. Stek baconet i småbitar tills det fått färg men inte är knaprigt.

Smörj en ugnsplåt med smör, snåla inte, då fastnar degen! Tryck ut degen på plåten med mjölade händer.

Blanda passerade tomater, peppar och oregano i en skål. Låt stå en stund innan du brer ut såsen över degen. Lägg sedan ut toppingen över pizzan. Jag gjorde den i tre delar: en del med bara bacon och vanlig ost. En del med bacon, en del med aubergine- och lökfräs med ost och parmesan samt en del med aubergine- och lökfräs med bägge ostarna.

Strö ut ostarna när du är klar med toppingen. Klicka ut grön och röd pesto lite varstans på pizzan. Grädda i ugn i ca 20 minuter och njut. På två vuxna och en fyraåring, gick lite mer än hälften åt, så jag får pizza till lunch imorgon. Mums!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0