Lammspett med dinkel och fetayoghurt



Problemet med att laga och äta god mat av hög kvalitet, är att man får en väldigt låg tolerans för dålig eller medioker mat. Det är inget snobberi, men när man väl fått till handgreppen i köket, smakar maten som den ska utan tillsatser. Dessutom kan man vara säker på att maten inte får några oönskade hälsoeffekter, för trots allt har man inte forskat på hur kemiska tillsatser påverkar kroppen och immunförsvaret. Mig påverkar den bara på ett sätt, jag blir modfälld och sur och bättre humör ska man väl få av maten, eller hur?

Lammfärs är svårt att få tag i där vi bor, därför köper jag och fryser in så fort jag ser det i affären.

3-4 portioner
2 dl heldinkel, 4 dl vatten, en buljongtärning

400 g lammfärs
1 ägg
0,5 dl mjölk eller havremjölk
2 vitlökar, krossade
hirsflingor och sesamfrön
salt, peppar, timjan och rosmarin

blandad sallad
gurka
pinjenötter
solrosolja
peppar
saften av en halv citron

2 msk matlagningsyoghurt
75 gram fetaost
1-2 tsk pepparmynta
citron
peppar

Börja med att koka dinkelvetet. Blanda alla ingredienser och trä upp på spett, värm ugnen till 215 grader. Laga spetten i ugn 25-40 minuter beroende på hur tjocka de är. De ska vara genomstekta. 

Gör sedan i ordning salladen, skär gurkan och riv salladen. Häll över oljan, peppar, pinjenötter och citronsaften. Blanda.

Blanda yoghurten med strimlor av fetaost, pepparmynta, citron och peppar.

Voilà, festmiddag på 45 minuter!

Lyxig improvisationspizza

Fördelen med att vara matnörd, är att man oftast har många ingredienser hemma när månaden är lång och matkontot tömt. De enda ingredienserna jag köpt till denna pizza är en aubergine och ett paket jäst = ca 25 kronor. Allt annat hade vi hemma.

4 portioner, ungefär en ugnsplåt
1 pkt jäst, 25 gram
3 dl vatten
1 tsk salt
6 dl vetemjöl
1 dl bovetemjöl
1 msk olja

Topping

1 aubergine, tärnad

1 gul lök, hackad
3-5 vitlöksklyftor, pressade
1 pkt bacon
grön pesto
röd pesto
riven parmesanost
riven vanlig ost
smör till stekning, ca 50 gram
0,5 dl passerade ekologiska tomater

Fördela jästen i 37-gradigt vatten och salt. Känn gärna om temperaturen är rätt med armbågen, den går inte att lura. Häll i mjöl och olivolja och knåda till en deg. Lägg eventuellt till lite mjöl så att degen är klibbig men fast. Jäs i minst 45 minuter.

Stek aubergine och lök i rikligt med smör och vitlök. Börja med auberginen och löken tidigt, så att den får tid att bli genomstekt och att få dra åt sig kryddorna. Den sköter sig själv, så låt det ta ca 20-30 minuter på medelvärme. Krydda med salt, peppar och persillade. Stek baconet i småbitar tills det fått färg men inte är knaprigt.

Smörj en ugnsplåt med smör, snåla inte, då fastnar degen! Tryck ut degen på plåten med mjölade händer.

Blanda passerade tomater, peppar och oregano i en skål. Låt stå en stund innan du brer ut såsen över degen. Lägg sedan ut toppingen över pizzan. Jag gjorde den i tre delar: en del med bara bacon och vanlig ost. En del med bacon, en del med aubergine- och lökfräs med ost och parmesan samt en del med aubergine- och lökfräs med bägge ostarna.

Strö ut ostarna när du är klar med toppingen. Klicka ut grön och röd pesto lite varstans på pizzan. Grädda i ugn i ca 20 minuter och njut. På två vuxna och en fyraåring, gick lite mer än hälften åt, så jag får pizza till lunch imorgon. Mums!


Aldrig mer chips! Eller magsalter...



När man har slutat med skräpmat mår man mycket bättre. Men man mår också mycket sämre när man väl äter skiten. Maken köpte hem chips och dip igår och vi satt framför tv:n och åt. Precis som vi gjorde ganska ofta när vi var nykära. Gott var det och påsen gick åt med rasande fart. Visst är det märkligt hur man inte kan äta skräp i ett lugnt tempo som man gör med kvalitetsmat?

Nåväl, idag sitter jag här och har en helvetisk halsbränna. Kroppen känns bakfull på ett sätt som jag sällan eller aldrig känt av alkohol. Äter jag för mycket socker blir det likadant. Tyvärr tillhör jag dem som har svårt att tacka nej till socker - chips blir ingen match, jag lovar! - och har fått lära mig att hantera det på flera olika sätt.

Aldrig sockrigt mellanmål, bara frukt, knäcke eller annat. Ska jag äta socker, går det bättre med socker i bakverk än i godis och läsk. Glas funkar också, men det är fortfarande inte bra. Mörk choklad funkar allldeles utmärkt, tack och lov! Är man chokladjunkie så är man...

Då blir man glad när det finns fler och fler ekologiska varor och kakor i butikerna. Kakor som inte har lika högt sockerinnehåll och som är utan tillsatser. Det gör mig glad en sån här dag, även om jag inte direkt känner för att äta just nu. Jag går helt enkelt tillbaka till den kost jag brukar äta och må bra av, så reder det sig. Hälsa skräpmatstillverkarna och läkemedelsföretagen det! 

Provbakat i april - minisyltgrottor

 

Svenska Dagbladet hade ett recept på de här syltgrottorna i miniformat, perfekt för kalas med barn eller med många människor. Då får alla äta två kakor och de är försvinnande goda! Receptet är ändrat lite till det jag gjorde igår.

50-70 kakor
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 1/4 dl rårörsocker
1,5 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm finkornigt havssalt
225-250 g kylskåpskallt smör
björnbärssylt

Blanda alla torra ingredienser, skiva smöret och kör i matberedare tills degen går att forma. Reglera det med mängden smör. Värm ugnen till 200 grader.
Rulla degen till små kulor och lägg i knäckformar, ett barnfinger är lagom för att göra en syltgrop. Grädda 10-15 minuter tills de fått lite färg.

Det här receptet är lite pilligt, men när jag stod där och rullade, gropade och skedade sylt, blev det meditativt och trots att vi hade kalas bara några timmar senare, kunde jag ta den tid som behövdes och vara lugn i det. Släpp dina tankar och rulla på!

RSS 2.0