Svalkande iste

Här kommer recept på ett svalkande iste som hjälper kroppen bli av med vätska som man lätt lägger på sig i värmen. Det är baserat på örter som du kan använda färska eller torkade. En del av dem finns i trädgården, andra finns enkelt att köpa hos de flesta som säljer örter.

Svalkande iste, 1 kanna
1 nypa hallonblad (färska eller torkade)
1 nypa vinbärsblad
1 nypa pepparmynta
1-2 nypor maskros som är utrensande och driver vatten
1 nypa brännässla
1 nypa ringblomma
1-2 tsk grönt fruktigt te, t ex Goji och havtorn



Smaksättning, varianter
Saft från tre söta mandariner och en handfull frysta jordgubbar.
Hallon, björnbär och honung.
Färsk mynta och honung.
Mosade svarta vinbär.
Saften av två mogna, söta nektariner.
eventuellt några nypor rårörsocker

Koka vatten och häll i en tekanna. Lägg genast i tebollar med örterna, vänta med det gröna teet. Låt örterna dra i ca 10 minuter. Lägg i ytterligare en teboll med det gröna teet och låt dra i ytterligare 5 minuter. Ställ in kannan i kylen och vänta på att det ska svalna.

Tänk på att du kan göra mycket på en gång. Jag gjorde mitt iste på två liter vatten. Lite drack vi direkt i skuggan av parasollet, resten har jag sparat i en termos, redo att ta fram när mer svalka behövs. Bra att ta med på stranden eller picnicken! Om du vill ha extra kallt när du tar med dig teet, lägg i några isbitar innan ni åker.

Servera och njut!

Matig sallad med dinkel och salt röra

Efter några dagars högsommarvärme, är det onekligen sommar och menyn anpassas för att ge kroppen det den behöver nu. Komplettera med mycket vätska, kanske ett kallt iste som du får recept på här nedan. Vi var så hungriga igår att jag inte hann med att fotografera maten innan den försvann.

2-3 portioner
1,5 dl matvete av dinkel
1 tärning grönsaksbuljong från Biofood
1 avocado
kall kassler
0,5 gurka
2-3 små knipplökar
ca 10 körsbärstomater
ev en skvätt saft av en citron

2 kokta ägg
1 saltgurka

Koka matvetet med buljongtärningen enligt beskrivning på paketet. Skiva kassler och gurka och lägg dem runt kanten på ett uppläggningsfat. Skär tomaterna i fyra delar och hacka löken. Skiva avocadon och lägg allt som en krans runt fatet.

När matvetet är klart, lägg det i mitten av fatet och låt svalna.

Skala och hacka äggen, hacka saltgurkan. Blanda och lägg i en separat skål.

Vill du ha extra svalka, kan du hälla över citronsaften, lägga över en tallrik och ställa in i kylen några minuter först. I värme behöver vi dricka extra mycket vatten, men vi behöver också fylla på med salt och mineraler för att kroppen ska vara i balans.

Du märker att du har brist på mineraler om du blir "tjuvhungrig" eller sugen trots att du nyss ätit.

Om du har kräsna barn, spara lite av ingredienserna och lägg var för sig på barnets tallrik.

Veckans meny

I sommarvärmen är det lätt att äta hälsosamt, för den mat man äter behöver vara full av näring, men lätt att smälta för kroppen. Maten bör också underlätta för kroppen att hålla sig sval, här kommer veckans meny!

Matig sallad med dinkel och salt röra
Kärleksfritata
Pannbiff med sallad
Kallskuret kött med tysk potatissallad
Fisksoppa

Stekt lax med panerad zucchini

Efter en utflykt igår, kom vi hem och var lite urlakade. Då var det tur att det var lax på menyn.

3-4 portioner
4 laxfiléer
1 zucchini
0,5 dl havregryn och boveteflingor
bergssalt
trepepparblandning
1,5 dl röd och vit quinoa
1 buljongtärning från Biofood



Börja med att steka laxen på medelhög till svag värme med salt och färskmalen trepepparblandning med vitpeppar, grönpeppar och rosépeppar. Koka quinoan enligt anvisning på paketet.

Skölj och skiva zucchinin i halvcentimetertjocka skivor. Vispa ett ägg. Mixa grynen och flingorna tills de är som ströbröd. Om du har tid kan du rosta dem snabbt i stekpannan, annars häller du bara upp dem på ett fat. Doppa varje skiva zucchini i ägg på bägge sidor och sedan i ditt hemmagjorda ströbröd.

Stek med massor av smör eller olivolja. För extra sting, kan du använda olivolja med basilika.

Variation
Är du extra sugen på grönsaker, skippar du quinoan och panerar fler grönsaker som är i säsong: aubergine, tomat etc.

Perfekt sommarmat som ger energi och mättnad utan att tynga i sommarvärmen!

Kycklinggryta med kokosmjölk - antiinflammatorisk

Nu när lilltjejen äter samma mat som vi, medan stora killen hårdnackat äter mindre portioner och gnäller vid matbordet, tar matlagningen en ny vändning. Mild, men god och varierad mat. Här finner du receptet på en kycklinggryta som kan varieras i smak och tycke.



3-4 portioner
3 kycklingbröst som tärnas och steks
1 röd lök
1 burk ekologisk kokosmjölk
en hand full körbärstomater
1 gul paprika
1 grön paprika
äggnudlar
2-3 vitlöksklyftor, pressade
trepepparblandning
salt (om du vill, det går bra utan)

Börja med att tina kycklingen. Såhär års köper jag fryst, svensk kyckling för att vara så säker som möjligt på att köttet kommer hem utan onödiga bakterier. Skär den sedan i så stora bitar att alla kan äta, i vårt fall tärningar om ca 1x1 cm.

Stek kycklingen tillsammans med strimlad rödlök. Häll över hela burken med kokosmjölk. Strunta i light-tjafset, riktig kokosmjölk ska det vara! Lägg i nudlarna som de är i pannan eller grytan.

När nudlarna är mjuka och det är några minuter kvar, häll i resten av de strimlade grönsakerna och låt puttra tills de mjuknat, men fortfarande har lite stuns i sig. Italienarna kallar det "al dente", bra idé!

Vår lilla har just spräckt trumhinnan och jag gör allt jag kan för att genom kosten se till att hon har de bästa förutsättningarna för att läka och slippa fler komplikationer i framtiden.

Variationer
Lägg till färsk spenat och salladslök.
Använd sockerärter istället för grön paprika.
Krydda med färsk chili, det skrämmer många virusar och bakterier på flykten, men var försiktig, de små smaklökarna ska tycka om det för att maten ska ätas och ha effekt.

Veckans meny

Knackwurst från Böklunders med potatismos på mandelpotatis
Bojkottar för tillfället den nerjordade färskpotatisen som säljs nu och väntar på samma färska potatis utan jord.

Kycklinggryta med kokosmjölk och äggnudlar

Paprikapannkaka

Panerad squash med lax

Min fabulösa lasagne


Romantisk försommarfritata för två

Härom dagen fick maken och jag tillfälle att äta middag själva, efter att barnen somnat. Bägge var vi lite trötta och lite dästa efter många kalas och mycket onyttig mat. Den här fritatan för två är bra för romantiken (läs hmhmhm) med sparris och paprika. Rätten är lätt, vitaminrik och mättar länge. Självklart är den bra någon timma innan man ska ge sig ut i löpspåret också...



2 portioner
6 ägg
en skvätt havremjölk
1 knippa grön sparris
1 orange paprika
ca 10 cm finhackad purjolök
salt
trepepparblandning (vit, röd och grön)
riven västerbottenost

Slå äggen och mjölken med en gaffel. Krydda. Smörj en ugnssäker form och sätt ugnen på 200 grader.
Koka sparrisen, salta rikligt i kokvattnet.
Lägg sparrisen, den hackade paprikan och purjolöken i formen och slå över äggblandningen. Strö över osten.
Grädda ca 20-30 minuter tills den fått en gyllene färg.

Veckans meny - barnanpassad

Veckans meny speglar att vi får barnbesök och att vår ettåring prompt ska äta det som finns på övriga familjens tallrikar. Hon har blivit så stor...

Spagetti och köttfärssås
Fritata med sparris och salladslök
Lax med quinoa
Dubbelmarinerad fläskfilé med matig sallad
Nürnbergare med kokt potatis


Våra kokböcker

En av de allra bästa inspirationskällorna jag har hemma är Naturkost, som getts ut på Könemanns förlag. De har tyvärr gått i putten - fråga mig inte varför eftersom deras matböcker är helt fantastiska.

Sen har vi förstås klassikern, Bonniers kokbok - en ny och en gammal upplaga och det är spännande att se hur de lyckats förnya sig, samtidigt som de behåller ställningen inom klassisk kokkonst.

Det senaste tillskottet är Laga ekologiskt året runt. Jag blev förvånad när jag öppnade den eftersom alla recept är vegetariska. En utmaning när man lever med tre köttomaner.

Fredagsgourmet är en underbar bok när man har tid att ägna sig helt åt maten. Ändå är recepten tillgängliga på så sätt att man inte behöver vara stjärnkock för att klara av att laga maten, men det blir lite pilligt ibland.

De mer geografiska böckerna vi har är: Medelhavsmat, Ryori och The book of Jewish food. Ingen av dem har jag lagat något ur.

När jag var yngre, fick jag en kortbaserad receptsamling som heter Spännande mat. Den är inte så dum, där finns många recept som jag återkommer till om och om igen. Plus att jag provar nya med jämna mellanrum. Inte så dumt.

Sen har vi kändisböckerna förstås: Tinas mat (bara lagat fisksoppan som inte var tillräckligt god), Jamie Oliver och Renée Voltaire. Renée är den som leder ligan, kan jag säga.

Har ni tips, så skicka gärna in dem hit!


Veckans meny

Hemma hos oss bor en kräsen liten människa på fem år. För att råda bot på det, försöker vi engagera honom i vad vi ska äta och i själva matlagningen. När han var 1,5 år, gick det inte att slita honom från spisen, men de senaste två åren har det varit trögare med det.

Nu har han börjat laga mat igen, men på egna villkor. Han lagar egen mat. Då har han kokat pasta eller som härom dagen: kokat gröna ärtor till ärtmoset. Denna veckas meny har vi diskuterat oss fram till eftersom han alltid vill ha pannkaka...

Finkorv med potatismos
Jag har lyckats hitta en kort från Gourmetgruppen som heter Nürnberger som är otroligt god! Den är dyr för att vara korv, men korv är ju billigare än finkött så det jämnar ut sig i längen.

Ugnspannkaka med bacon och rårörda lingon

Klimpsoppa
Receptet kommer från ICAs Hela Sveriges Husman - jag kommer som vanligt att göra min egen variant... :-)

Älgskavspita
Som omväxling istället för den eviga fredagstacon.

Fiskburgare med ris

Grillat med tomat- och auberginesallad
Idén till salladen kommer från boken Rykande het mat från grillen

RSS 2.0