Primörsoppa med kronärtsskocka och knaprigt kryddsmör...

Potatisen har kommit, kronärtsskockor, morötter, palsternackor i en skön blandning. Här kommer recept på en modifierad potatissoppa som ungarna älskade att kladda med!

Med första barnet, var jag så orolig att han inte skulle äta grönsaker så att jag nästan tvingade honom att äta det. Tror ni han blev skeptisk? Jajamensan. Såhär löste han sin dukning denna gång.



Numera ställer jag fram olika skålar med grönsaker till maten och låter dem plocka själva vad som lockar dem just nu.



3-4 personer
5 potatisar, skalas och delas
2 ekologiska morötter
0,5 blomkålshuvud, själva "blommorna"
1 kronärtsskocksbotten, färsk, kokad och hackad
1 halv tärning grönsaksbuljong
1 tsk torkad, hackad gräslök
timjan
3 vitlöksklyftor, pressade
örtsalt, Trocomare


Börja med att koka skockan, gärna när du ändå gör mellis till barnen. Den ska kokas ca 40-50 minuter, men är värd varenda minut! Låt svalna. Ta fram smör (riktigt!) ur kylen så att det blir rumsvarmt.

Skala alla rotsaker och dela i mindre bitar. Koka med tillräckligt med vatten så att det knappt täcker dem. Lägg i buljongtärningen, pressad vitlök och övriga kryddor. Jag hade ytterst lite peppar eftersom potatis lätt blir bittert av för mycket av det.

Ta loss kronbladen från skockan och lägg dem i en skål. Hacka lite grönsaksstavar att dippa med, t ex gurka, vitkål och knäckebröd. Ta loss den håriga toppen och hacka skockbottnen. Lägg i kastrullen och låt koka ihop med de övriga ingredienserna.

Servera med det knapriga kryddsmöret, skockbladen, grönsakerna och knäcket. En plock-sopp-middag för fyra!

Kryddsmör
25 g smör, rumsvarmt
valfri kryddblandning, jag använde en med paprika och lök
1 mixad knäckebrödsskiva Batanun från Pyramidbageriet



RSS 2.0