Pizza och jakten på den perfekta tomatsåsen

Vi äter pizza ungefär tre gånger per år och idag var det dags igen. Makne har tidigare föredragit färdig deg och sås på rulle, men idag gav vi oss sjutton på att göra allt från grunden - man måste ju ha lite projekt även om man är en barnfamilj.

Fördelen med det är förhoppningsvis att barnen ska lära sig att laga mat från grunden och tycka om vettig mat. I Frankrike har man startat ett projekt som syftar till att ge barnen bra matvanor. Däri ingår faktiskt kakor och desserter, men med måtta. Så gör de för att mota barnfetman i grind, inte vet jag om det funkar, men visst låter det vettigt?

Pizza 3 -4 personer (men vi blev proppmätta och orkade inte allt)
1 pkt jäst
2,5 dl vatten
en stor skvätt olivolja (ca 2-3 matskedar)
0,5 tsk salt
6 dl vetemjöl

rökt Emilskinka
finsalami, stora skivor
oliver
kronärtkockshjärtan på burk
riven ost
riven parmesanost
pesto
rostade pinjenötter

Den perfekta tomatsåsen
2 schalottenlökar, finskurna
1 vitlöksklyfta
olivolja
smör att steka i
1 burk hela, skalade tomater från Markatta
3 tsk basilika
0,5 dl vatten
salt och rosépepparblandning (Sale di Mare)
rosmarin

Börja med degen ca 2 timmar före middagsdags, blanda jästen med kroppstempererat vatten (känn med armbågen och om du knappt känner vattnet är det lagom temperatur) och rör tills jästen löst sig. Häll i salt, olja och nästan allt mjöl. Jobba till en kladdig, fast deg. Låt jäsa en timma.

Medan degen jäser, skär du lök och pressar vitlök i en kastrull med smör på medelstark värme. Löken ska bli mjuk och gyllengul, inte hård. Häll i burken med skalade tomater och finfördela med en slev. Tillsätt basilikan och en nypa rosmarin. Salta med havssalt samt havssaltsblandning med rosépeppar. Man måste göra det enkelt för sig ibland.

Låt puttra och reducera (minska vätskan) i ca 30 minuter till lagom konsistens. Att mixa eller ej är ditt eget val när såsen är klar. Gör gärna dubbel sats, så kan du frysa in det som blir över och ha som såsgrund en annan dag.

Kavla ut direkt på mjölad plåt och värm ugnen till 215-220 grader.

Eftersom jag inte tål mjölk alls, har jag fått hitta på olika sätt att smaksätta pizzan och samtidigt få en len smak. Därför har jag IBLAND riven parmesanost (totalt en matsked) på min del av pizzan.

Vi lägger skinkan och korven över hela degen, men vill du ha vegetariskt, kan du titta i arkivet för mars och april förra året där det finns alternativ. Sprid ut ingredienserna över pizzan, häll riven ost (eller inte) över, droppa pesto i små klickar där du vill ha dem och strössla slutligen pinjenötterna över allt.

Grädda ca 20 minuter i ugn och njuuuut sedan av ett gott dagsverke!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0