Tomatsoppa med pesto

Soppa är värme när det är kallt, näring och fräscha råvaror på våren och en kär vän på hösten. Den enda årstid vi nästan överger sopporna är på sommaren - men det finns ju kalla soppor... Den här rätten kan med fördel "glömmas bort" på spisen en stund, vilket är bra om er familj äter vid olika tider. Enda nackdelen med den här soppan är att det är alldeles för lite av den.

Det här är en av mina favoriter, enjoy!

2-3 portioner
1 burk hela skalade tomater (Kung Markatta)
1 låda körsbärstomater
1 grovriven morot
1 finhackad lök
3 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
5 dl Biofood grönsaksbuljong (5 dl vatten och en buljongtärning)
tomatpuré
färsk basilika
pesto
minimozzarella


Fräs lök, vitlök och morot i en halv deciliter olivolja i soppkastrullen. Häll i vin, buljong, tomater och tomatpuré. Jag brukar dela dem lite grann med sleven. De färska tomaterna halverar jag innan de åker i grytan. Låt puttra lite och lägg i lite färsk basilika och peppra.

Soppan är klar när morötterna är mjuka. Servera med droppar av pesto och minimozzarella. Idag blev det varma vitlöksbaguetter med smör till.

Vin
Systemet rekommenderade att köpa en liten tetra vitt vin om man bara ska laga mat med vinet. Vi ville gärna dricka samma vin till och då rekommenderades Nottage Hill Riesling 2008, som är lite fruktigt men torrt.

Variation
Byt ut moroten mot en skvätt koncentrerad äppeljuice. Äppeljuice är över huvud taget gott att ha i tomaträtter av olika slag för att dämpa tomaternas skarpa smak. Prova gärna i gazpacho till sommaren!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0