Potatissoppa på 15 minuter blankt!

Här är en uppgradering på en vanlig potatissoppa. Gör man i ordning den innan man hämtar på dagis (eller på morgonen), behöver man bara sätta på spisen när man kommer hem och kan ägna sig åt ungarna eller bloggen. :-)

4 portioner
6-8 potatisar
1 morot
0,5 purjolök
1 buljongtärning från Biofood eller mison som jag skrivit om tidigare
dragon
basilika
liiite pepparblandning
salt efter smak, börja med lite och smaka av så att du inte vänjer smaklökarna vid ett saltintag som gör dig gammal i förtid
vatten så att det knappt täcker ingredienserna
låglaktos matlagningsgrädde

Skala rotfrukterna och skär i mindre bitar (tänk att de ska få plats på skeden du äter med). Skölj och hacka purjolöken. Vräk ner allt i en kastrull med kryddor och vatten. Täck med lock om du inte ska laga på en gång.
Koka upp och låt puttra så att det kokar ihop sig lite. Om du inte har för stark värme, behöver du knappt röra om i kastrullen medan det puttrar.

När det kokat ett tag, häll i matlagningsgrädden. Servera med ett rågbröd (helst utan vetemjöl i, om du kan hitta) och tänd ett ljus.

OBS! Låt inte maten stå över dagen under månaderna juni, juli, augusti och september!!!

Variationer
Gör en klar soppa med samma ingredienser, men lägg till röda linser och lite mer grönsaker, t ex sockerärt, palternacka, kålrot (kombineras gärna med något salt såsom rökta musslor på burk) eller broccoli. Välj gärna efter säsong i Europa om du inte kan hitta varierande grönt från Sverige.

Gör soppan som ovan, men ha också i syrligt äpple.

Lägg till rökta musslor på burk för en lyxigare soppa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0